Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Erfurt

Hotels Erfurt: Ibis Mercure Erfurt (Beste prijs garantie) / Hotels Erfurt

Kaart Erfurt
 
 

Erfurt is de levendige hoofdstad van de deelstaat Thüringen. Het schilderachtige stadje ligt aan de oevers van de rivier de Gera in het groene hart van Duitsland. Het centrum is één van de indrukwekkendste stedenbouwkundige monumenten in het land. De middeleeuwse stadskern is goed behouden. Historische gebouwen, sfeervolle straatjes en pleintjes wisselen elkaar af in de altstadt. Erfurt is daardoor uitermate geschikt voor stadswandelingen.

De kerken op de Domheuvel gezien vanaf het bastion op de Peterberg

Twee met historische gebouwen getooide heuvels grenzen aan de Domplatz. De twee bekendste kerken van de stad, de Dom St. Marien en de St. Severikirche liggen op de Domheuvel. Deze indrukwekkende religieuze bouwwerken verheven zich op majestueuze wijze boven de Domplatz. Op de hoogste heuvel, de Petersberg, staat een groot barok bastion rondom de Romaanse kerk. Het uitzicht op de stad is er mooi.

Veel gebouwen op de Anger zijn rond 1900 gebouwd

De bekendste straat van Erfurt is de Anger. Veel gebouwen in deze autovrije winkelstraat zijn rond 1900 tot stand gekomen. Tot de oudere bouwwerken in deze straat behoren twee gotische kerken (Kaufmannskirche en Reglerkirche) en het Dacherödensches Haus (gebouwd tussen 1711 en 1720). In een barok gebouw op Anger 18 is het interessante Angermuseum ondergebracht. In de stad zijn nog talrijke andere musea te vinden, zoals het Stadtmuseum en de Barfüsserkirche. Deze franciscaner kerk is grotendeels verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Tussen de ruïnes staat het herbouwde koor waarin middeleeuwse kunst is ondergebracht ( gotische glasramen, stenen beelden en altaarstukken). Voor tijdelijke tentoonstellingen en evenementen (zoals het jaarlijkse Domstufenfestspielke of moderne kunsttentoonstellingen) is het raadzaam de toeristische dienst om inlichting te vragen.

Charmante vakwerkhuizen en een riviertje kunnen de vermoeide reiziger rust brengen

Erfurt is niet alleen interessant voor liefhebbers van geschiedenis, kunst en architectuur. De stad biedt ook andere vormen van vermaak. In de Zoo zijn dieren uit alle continenten, waaronder een grote variëteit aan apen, Afrikaanse olifanten, giraffen en witte neushorens. In het aquarium zijn diverse kleine diersoorten ondergebracht, onder andere exotische vissen. Liefhebbers van tuinen en planten mogen de Ega niet missen. Dit is een gigantisch geheel van thematuinen, serres, een vlinderhuis, kinderboerderij en speelterrein. Het Gartenbaumuseum is met hetzelfde kaartje toegankelijk. Dit tuinbouwmuseum is gevestigd in een historisch gebouw, namelijk de Cyriaksburg

Aan de Fischmarkt liggen enkele mooie renaissancehuizen en het neogotische Rathuis