Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Duisburg

Hotels Duisburg:Ibis Mercure Duisburg (Beste prijs garantie) / Hotels Duisburg

Kaart Duisburg

Duisburg bevindt zich aan de westelijke rand van het Rurhgebied. Deze arbeidersstad heeft zich in de 20 e eeuw ontwikkeld tot de grootste binnenhaven van Europa. Dit is vooral te danken aan de samenvloeiing van de Ruhr en de Rijn. De stad is eveneens de grootste staalproducent van Europa.

Duisburg is voor toeristen interessant dankzij haar musea. Op het gebied van beeldende kunst zijn het Wilhelm-Lehmbruck-Museum en Museum Küppersmühle interessant. Er is respectlieflijk twintigste-eeuwse kunst en kunst uit de laatste decennia van de twintigste eeuw tot hedendaags werk te zien.

De Salvatorkirche in Duisburg

In de tweede Wereldoorlog werd Duisburg vrijwel geheel verwoest. Haast alle gebouwen uit de middeleeuwen zijn vernietigd. De Salvatorkirche is gereconstrueerd. De middeleeuwse stadsmuren zijn gedeeltelijk herbouwd op de oude funderingen. Naast de kerk staat het rathaus. Het raadhuis stamt uit 1900, maar past qua vormgeving goed bij de kerk. Dit is te danken aan de neogotische stijl. Wie goed kijkt ziet ook Jugendstil en neorenaissancistische elementen. Andere bezienswaardigheden op het gebied van architectuur zijn het zestiende-eeuwse herenhuis Dreigiebelhaus en de middeleeuwse Schwanentor

Gedurende meerdere decennia was Duisburg een grauwe industriestad. Vanaf het einde van de twintigste eeuw werd de stad aantrekkelijker. Moderne kunstwerken in de winkelstraat leiden af van de lelijke gebouwen. Een beeld van Nike de Saint Phalle slaagt daar bijzonder goed in. Het beeld geeft letterlijk en figuurlijk kleur aan een verder oninteressante omgeving. Het land art project Tetraeder bij Duisbug noord is eveneens een mooi voorbeeld van de wijze waarop men de stad leefbaar heeft gemaakt. Een voormalig industriegebied is een recreatiepark geworden.

Innenhafen

De omgeving rondom de binnenhaven wordt eveneens opgeknapt. Vroeger stonden daar vooral werkplaatsen en pakhuizen. Een gedeelte van de oude gebouwen is bewaard, terwijl de functie is veranderd. Ze zijn hervormd tot woningen, horecaruimte, kantoren en musea. Er is ook veel nieuwbouw tussen de oudere gebouwen geplaatst. De Zwitserse architecten Herzog & de Meuron zijn verantwoordelijk voor de transformatie van deze inspirerende buurt. Oud en nieuw zijn zorgvuldig op elkaar aangepast en onderbroken door groenstroken. De binnenhaven zelf wordt hoofdzakelijk gebruikt voor recreatieve scheepsvaart.