Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Dortmund

Hotels Dortmund:Mercure Ibis Dortmund (Beste prijs garantie) / Hotels Dortmund

Kaart Dortmund

Dortmund ( ca. 600000 inwoners) is voor liefhebbers van kunst hoofdzakelijk interessant dankzij het Museum am Ostwall. In dit museum voor moderne kunst zijn onder meer kunstwerken van een aantal bekende Duitse expressionisten te zien. In Dortmund zijn nog enkele andere musea te vinden, variërend van het Brauereimuseum tot het Museum für Naturkunde. Het Museum für Kunst und Kulturgeschichte kent een grote verscheidenheid aan collecties. Het is onder meer interessant voor diegenen die geïnteresseerd zijn in toegepaste kunst en design.

In het Museum am Ostwall is onder meer Duitse expressionistische kunst te bezichtigen.

Op een aantal kerken na heeft Dortmund weinig interessants op het gebied van de architectuur. De kerken zijn zwaar gerestaureerd nadat ze in de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel vernield waren. De St. Petrikirche is een gotische hallenkerk uit de veertiende eeuw. Rond het hoogaltaar staat een van houtsnijwerk voorziene wand. Het wordt het Gouden mirakel van Dortmund genoemd en is vervaardigd in 1521 door het Antwerpse Lucasgilde. Dertig scènes uit het Paasverhaal zijn verbeeld door 633 figuren. Ze zijn gesneden uit eikenhout en verguld. De Propsteikirche is een voormalige dominicaner kerk met een laatgotisch hoofdaltaar. De Reinoldikirche en de Marienkirche liggen gebroederlijk naast elkaar. Reinout, een neef van Karel de Grote, is de patroonheilige van Dortmund. De vroeg-gotische kerk die aan hem gewijd is heeft een dertiende-eeuwse middenschip en een vijftiende-eeuws priesterkoor en toren. De houten beelden bij de ingang van Reinoldi en Karel de Grote stammen eveneens uit de vijftiende eeuw. De romaanse Marienkirche is gebouwd tussen 1170 en 1200. Oorspronkelijk had de kerk twee torens. Één is er afgebroken in 1805 wegens instortingsgevaar. Het koor werd in de veertiende eeuw herbouwd in de laatgotische stijl. Belangrijke fragmenten uit het altaarstuk van Conrad von Soest ( ca. 1370- 1422) zijn gelukkig bewaard gebleven. Het altaarstuk uit 1420 behoort tot zijn hoofdwerken. Conrad was één van de belangrijkste Duitse schilders van zijn tijd. Zijn werk is kenmerkend voor de internationale gotiek. Eveneens bezienswaardig is de Berswordt Altar uit 1385 en een Mariabeeld uit ca. 1230.

De Marienkirche staat op de voorgrond, erachter is de toren van de Reinoldikirche te zien

In het autovrije winkelcentrum van Dortmund bevinden zich veel winkels. Het centrum trekt veel bezoekers die inkopen doen, vooral wanneer de bekende jaarlijkse kerstmarkt plaatsvindt. Liefhebbers van winkelen die het goed kunnen stellen zonder couleur locale kunnen er een fijne dag beleven. Het centrum wordt immers grotendeels in beslag genomen door ongeïnspireerde naoorlogse architectuur.