Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Geschiedenis Doornik

Doornik behoort samen met Tongeren tot de twee oudste steden van Belgiƫ. De oorsprong tot de stad werd rond 50 voor Chr. gelegd aan de linkeroever van de Schelde toen er een gebied voor landbouw ontstond. Binnen een eeuw ontwikkelde de nederzettingen zich tot een belangrijk dorp. Ten tijde van het laat-Romeinse Rijk was Doornik al een belangrijke stad. Doornik behoorde achtereenvolgens de Romeinen, Franken, Engelsen, Fransen en Oostenrijkers toe.

De Salische Franken roepen Doornik in 431 uit tot hoofdstad. Het Merovingische koningsgeslacht is afkomstig uit deze stad. Van de nauwe verbondenheid met de Franse cultuur getuigt het stadswapen waarin de Franse lelie is afgebeeld. Koning Hendrik VIII had het van 1513 tot 1519 te zeggen in deze stad. Hierna komt Karel V er aan de macht. Meerdere machtswisselingen volgen, zo behoort de stad vanaf 1667 weer tot Franse rijk voor een periode van nog geen 50 jaar. 

geschiedenis doornik

Bombardementen in 1940 hebben meerdere historische gebouwen die getuigen van de rijke geschiedenis van Doornik verwoest. Er zijn nog enkele Romaanse huizen in de stad aanwezig. Dergelijk huizen in de stijl van de Scheldestreek zijn tegenwoordig zeldzaam. Bovenstaande gevels dateren uit het einde van de 12e eeuw. Doornik heeft ook meerdere middeleeuwse kerken. Bovendien staan gedeelten van de tweede stadswal uit de dertiende eeuw nog overeind. De rechtsboven afgebeelde Pont des Trous maakte daar deel van uit. De toegang tot de stad vanuit de Schelde werd via dit militair bouwwerk beheert. Doornik bezit ook het oudst belfort van Belgiƫ

Geschiedenis Doornik
kathedraal Doornik
Belfort Doornik
musee des beaux arts
Doornik
kaart doornik