Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Notre-Dame

De Notre-Dame is één van de mooiste gotisch Bourgondische bouwwerken. Men is er in geslaagd om binnen een klein bouwperceel een indrukwekkende kerk te bouwen. De bouw van deze gotische kerk startte in 1230 en in 1250 was het gebouw al grotendeels voltooid.
De gevel is origineel vorm gegeven. Drie grote spitsbogen geven toegang tot de voorhal. Boven deze spitsbogen zijn twee verdiepingen van boogreeksen voorzien. Onder en boven de bogenreeks zijn lijsten aangebracht. Deze elegante lijsten zijn voorzien van reliëfs en talloze waterspuwers. Ze dragen bij aan de verfijnde geleding van de gevel. De waterspuwers zijn boven de zuilen geplaatst, zodat ze zowel de verticale als de horizontale lijn benadrukken. De gevel wordt bekroond door twee elegante torentjes. De rechtertoren is voorzien van een middeleeuwse Jaquemart-klok, een oorlogsbuit uit Kortrijk. Het mannetje dat de klok slaat is in de zeventiende eeuw voorzien van een vrouw en in de achttiende eeuw van een dochter.
Het interieur van de kerk is eveneens elegant geleed. In de linker dwarsbeuk, naast een 15e-eeuwse muurschildering, bevinden zich mooie dertiende-eeuwse glas-in-loodramen. In een kapel aan de rechterkant van het koor staat een houten Mariabeeld uit de elfde eeuw.

Kaarrt dijon
Campings Dijon
Meer informatie over ... Bourgondië / Franche-Comté