Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Geschiedenis Dijon

Dijon is al zo’n 2000 jaar lang een handelsstad. Dit heeft de stad te danken aan het feit dat het gelegen is op een internationale handelsroute. De specerijenroute liep in de middeleeuwen door de stad. De handel stimuleerde op deze wijze de lokale keuken. Peperkoek en mosterd zijn producten uit Dijon.
Dijon vormde samen met Beaune de politieke machtscentra van de hertogen van Bourgondië. Filips de Stoute (1363-1404) was graaf van Artois, Franche-comté en Frans Vlaanderen. Hij stimuleerde de kunsten door o.a. Rogier van der Weyden, de gebroeders van Eyck en Claus Sluter van werk te voorzien.Op de bovenstaande foto si de graftombe van Philips de Stoute te zien. Hij werd opgevolgd door Filips de Goede (1419-67). Onder hem werd Namen, Brabant, Limburg, Holland, Zeeland en Henegouwen toegevoegd aan het hertogendom van Bourgondië. Vele grote kunstenaars uit de Nederlanden waren hierdoor werkzaam in Dijon. Toen Filips de Goede en Issabella van Portugal in 1430 te Brugge huwden werd de orde van het Gulden Vlies gesticht. De zetel van deze befaamde ridderorde was gelegen in Dijon. In 1477 stierf Karel de Stoute en viel het hertogendom uiteen. Lodewijk XI bezet Dijon en andere nabijgelegen steden na de dood van Karel de Stoute.

In de zeventiende en de achttiende eeuw kende Dijon opnieuw een tijd van voorspoed. De stad groeide en het hertogelijke paleis werd omgebouwd tot het Palais des États de Bourgogne. Jules Hardouin Mansart, een gevierde architect uit de zeventiende eeuw, begon met deze verbouwingen. Mansart is vooral bekend door de werkzaamheden die hij verrichtte voor het paleis van Versaille. Het Place de la Libération ,een plein in de vorm van een halve cirkel, is door hem ontwerpen. Het plein dat is gelegen voor het Palais des Ducs et des états de Bourgone is tussen 1686 en 1701 uitgevoerd door één van zijn leerlingen.

Kaarrt dijon
Campings Dijon
Meer informatie over ... Bourgondië / Franche-Comté