Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Dijon

Hotels Dijon:

Kaarrt dijon
Campings Dijon
Meer informatie over ... Bourgondië / Franche-Comté

Dijon is de hoofdstad van het departement Côte–d’Or en de regio Bourgogne-Franche-Comté. Deze stad (grofweg 152.000 inwoners) is bekend om zijn schitterende architectuur, het Musée des Beaux-Arts en zijn goede keuken. Op OpReisFrankrijk.nl hebben we een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden van Dijon gepubliceerd. Op die site staan ook tips voor dagtrips vanuit Dijon

Het centrum

In het centrum van Dijon staan veel fraaie historische bouwwerken. De oorsprong van enkele gebouwen gaan terug tot de middeleeuwen. In de zeventiende en de achttiende eeuw zijn veel herenhuizen gebouwd in opdracht van parlementariërs. Tot in de achttiende eeuw was de Rue de Forges de hoofdstraat van de stad. Vroeger bevonden zich hier veel smederijen (forge betekent smederij). Er staan nog steeds enkele indrukwekkende gebouwen die op het aanzien van deze straat duiden, zoals het maison des Milsand uit 1561 op no 38 (foto boven). In deze straat is het Hôtel Chambellan gelegen, waarin het toeristenbureau is gevestigd. Onderstaande foto’s tonen dit gebouw.

De rue Verrerie is interessant vanwege vijftiende-eeuwse vakwerkhuisjes met gebrandschilderde ramen (m.n. no 8 +10+ 12). Een ander mooi huis in het centrum is het Maison des Cariatides, Rue Chaudronnnerie no 28. Hôtel de Voqüé is één van Dijons mooiste zeventiende-eeuws herenhuizen. Het decoratieve dak is typisch Bourgondisch. Verschillende kleuren dakpannen vormen patronen.

Tot de bekendste gebouwen behoren het Palais des Ducs et des états de Bourgone, de St.-Michel, de Nortre-Dame en de St.-Bénigne (foto onder). Er is een wandelparcours uitgezet langs monumenten. De route is aangeduid met uiltjes in de bestrating. Voor meer informatie over de stad en haar gebouwen kun je voorafgaand aan een wandeling een foldertje halen bij het toeristenbureau.   

 

Dijon en Claus Sluter

In Dijon zijn beelden te zien van Claus Sluter (1350-1406), een beeldhouwer uit de Nederlanden die zijn tijd ver vooruit was. Beelden van hem zijn te bezichtigen in de Chartreuse de Champmol, het Musée Archéologique en in het Musée des Beaux Arts.