Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Chartreuse de Champmol

Dit kartuizerklooster is bezienswaardig dankzij beeldhouwwerken van Claus Sluter (1350-1406). Vanuit het centrum van Dijon is het echter een behoorlijk stuk lopen naar de naar de Chartreuse de Champmol. Deze bezienswaardigheid bevindt zich op een groot ommuurd terrein van een psychiatrisch centrum in een onaangenaam stadsdeel. Toch mogen liefhebbers van beeldhouwkunst dit werk absoluut niet missen!

Vroeger bevond zich op deze plaats een Kartuizerklooster. Het klooster is in 1383 gesticht door Filips de Stoute en werd in 1793 verwoest. De graven voor de familie van Filips de Stoute bevonden zich hier. Veel getalenteerde kunstenaars werden naar Dijon gehaald om een bijdrage te leveren aan het mausoleum dat zich door pracht en praal moest onderscheiden. Een deel van deze kunstschatten staan nu in het Musée des Beaux Arts.

De geroemde ‘Mozesput’, ook wel ‘Bron van Mozes’ genoemd en de beelden aan de kapeldeur (onderste foto) zijn op de oorspronkelijke plaats gebleven. De ‘Mozesput’ bevat zes levensgrote profeten die met hun rug tegen een zeshoekige sokkel staan (zie bovenstaande foto’s). Oorspronkelijk droeg de sokkel een kruisiginggroep. De kruisigingdood van Christus werd gezien als de bron van het leven. Het is zeer goed mogelijk dat zich in de onderste zone water bevond.
Informeer voorafgaand aan een bezoek naar de openingstijden en/of plan je bezoek bij het toeristenbureau in het centrum. Op de pagina Dijon bezienswaardigheden (OpReisFrankrijk.nl) staat een kaart van Dijon waarop zowel het toeristenbureau is aangeduid als het kartuizerslot. Via de bijgesloten kaart kan je de route bepalen. De rondleidingen ter plaatse zijn Franstalig. 

Kaarrt dijon
Campings Dijon
Meer informatie over ... Bourgondië / Franche-Comté