Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Brussel

Hotels Brussel:

Meer foto's Brussel
Kaart Brussel
 

Sinds de oprichting van België in 1830 is Brussel de hoofdstad van het koninkrijk. Van oorsprong is het een Vlaamse stad, maar vanaf de achttiende eeuw is de bevolking grotendeels Franstalig geworden. Slechts een minderheid spreekt nu nog Nederlands.

Brussel is getekend door haar verleden en heden. De bedrijvigheid ter plaatse heeft eraan bijgedragen dat de mooie stad geen openluchtmuseum is geworden. De bruisende wereldstad is het belangrijkste economische centrum van België en het kloppende hart van Europa. Er zetelen zowel federale, nationale als internationale overheden en instanties. Het NAVO-hoofdkwartier, de zetel van de Europese Unie en belangrijke Europese instellingen zijn in de stad gevestigd. De Europese hoofdvestigingen van meer dan duizend multinationals bevindt zich in Brussel. Het Belgische koningshuis heeft er zijn residentie en de haven is de vijfde van België.

Botanique en moderne architectuur; Brussel heeft vele gezichten

Het stadscentrum kan onderverdeeld worden in de benedenstad (de oude stadskern rondom de Grote Markt) en de bovenstad (de omgeving van het park van Brussel, met onder meer het Koninklijk Paleis en de winkelstraten aan de Gulden Vlieslaan en de Louisalaan). Tussen het hogere en het lagere stadsdeel bevindt zich de Kunstberg. Deze wijk is een toeristische trekpleister dankzij het schitterende Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, het Belvue museum en het Old England-gebouw uit 1898-1899. Dit gebouw van Saintenoy behoort tot Brussels mooiste art nouveau exemplaren. Het muziekinstrumentenmuseum is er in ondergebracht. In het stadscentrum zijn voldoende bezienswaardigheden voor diegene die Brussel enkele dagen bezoekt.

In de entree van het Koninklijke Muntschouwburg hebben Soll LeWitt en Sam Francis moderne kunst geïntrigeerd met de neo-classicistische architectuur.

Brussel wordt gevormd door 19 gemeenten. Om een goed beeld van de stad te krijgen is het raadzaam om meerdere gemeenten te bezoeken. De belangrijkste bezienswaardigheid van Anderlecht is het Erasmushuis. Deze woning is gebouwd in 1468, uitgebreid in 1515 en sinds 1932 is er een museum in ondergebracht. In het gebouw zijn zowel antieke meubelen, beeldende kunst als boeken te zien. Hoogtepunten onder de daar geëxposeerde schilderijen vormen het Driekoningenfeest van Bosch en een portret van Erasmus door Dürer. Koekelberg is voor toeristen interessant dankzij de Nationale Basiliek van het Heilige Hart, het grootse Art Deco werk. De bouw vond plaats van 1905 tot 1970. De Koninklijke Serres van Laken zijn aan het einde van de negentiende eeuw ontworpen door Balat. Dit bouwwerk is vernieuwend door zijn vormgeving en door diverse technische aspecten. De serres zijn overigens vaker niet dan wel publiekelijk toegankelijk, dus informeer van te voren. In Heizel staat het Atomium, een overblijfsel van de wereldtentoonstelling van 1958. Het museum David en Alice van Buuren in Ukkel is interessant door zijn mooie art déco interieur en zijn kunstverzameling (Bruegel, Permeke, Van de Woestijne en George Minne).

Gezicht op Brussel

In de zuidelijke gemeenten Sint-Gilles en Elsene bevinden zich mooie woonwijken met veel groen en art nouveau architectuur (met als hoogtepunt het Hortamuseum). Het Gemeentelijk Museum van Elsene biedt onderdak aan een aantrekkelijke kunstverzameling. Zwaartepunt van de collectie vormen de negentiende en de twintigste-eeuwse kunst, waaronder een verzameling affiches uit het einde van de negentiende eeuw met veel grafisch werk van Toulouse-Lautrec. In een bosrijke omgeving ligt Abdij van Ter Kameren. Elsene is zowel aantrekkelijk dankzij haar bezienswaardigheden als door natuurschoon (vijvers en bossen voorzien van wandelpaden).