Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Dom Bremen

De geschiedenis van de St.-Petri-Dom gaat terug naar de achtste eeuw. Karel de Grote stuurde bisschop Willehad naar Bremen om er een kerk te bouwen en de ‘heidenen’ te bekeren. De Angelsaksische bisschop verwezenlijkte een houten kerkje waarvan niets bewaard is gebleven.

De dom, de romaanse doopkom in de westelijke crypte

In de elfde eeuw werd er op deze plaats een Romaanse stenen kerk gebouwd. De twee crypten behoren tot de oudste bouwonderdelen. Bekijk ook de romaanse kapitelen. De romaanse doopkom in de westelijke crypte is eveneens interessant. De kom is voorzien van 38 bas-reliëfs en wordt ondersteund door vier bereden leeuwen. Veel van de romaanse kerk is echter verloren gegaan. In de eerste helft van de dertiende eeuw zijn delen van de kerk in vroeg-gotische stijl uitgevoerd. Bepalend voor de dom in zijn huidige staat is een restauratie in de negentiende eeuw. De twee hoge torens die de kerk van verre af zichtbaar maken zijn toen gebouwd en de gevel werd toentertijd eveneens ingrijpend gerenoveerd.

westgevel van de dom

In het interieur zijn elementen uit verschillende tijden bewaard gebleven. De bas-reliëfs van de westelijke koorbanken zijn in gotische stijl uitgevoerd, enkele kansels in barokke stijl.
De dom beschikt over een museum waarin de geschiedenis van de bouw belicht wordt. Tevens zijn hier kerkschatten en middeleeuwse bisschopsgraven te bezichtigen. Het artistieke hoogtepunten van de collectie vormen schilderijen van Lucas Cranach de Oudere. Een groot deel van de museumstukken stammen uit de periode 1000 tot 1500.

Kaart Bremen