Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Bremen

Hotels Bremen: Ibis Mercure Bremen (Beste prijs garantie) / Expedia hotels / kunsttrip hotels

Kaart Bremen

Bremen is een havenstad ( 550.000 inwoners) gelegen aan de westoever van de rivier de Weser. De historische kern is omzoomd door een groene gordel die op de plaats van de stadswallen is aangelegd. Een uitzondering hierop is het westen dat wordt begrensd door de Weser. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het historische hart.

Het marktplein: met links de Onze Lieve Vrouwen Kerk en rechts het stadhuis.

Het marktplein (Marktplaz) is beroemd omwille van de aangrenzende architectuur. Het stadhuis (Rathaus) is het meest bijzondere gebouw op het plein. Voor het stadhuis staat een zes meter hoog beeld van ridder Roland uit 1404. Het beeld staat onder een gotisch baldakijn.

het beeld van Roland en enkele aanpalende gevels van het marktplein

Het onregelmatige plein wordt in het westen afgesloten door diverse oude gevels en in het zuidwesten door een maniëristisch herenhuis, de Schütting genaamd. Het ontwerp van de Schütting is afkomstig van de Antwerpse bouwmeester Johann den Buscheneer. Het is tussen 1537 en 1539 in een maniëristische stijl gebouwd die kenmerkend is voor Vlaanderen. Het koopmansgilde kwam in dit gebouw bijeen. De dom en de Onze Lieve Vrouwen Kerk grenzen eveneens aan het marktplein. De Onze Lieve Vrouwen Kerk heeft eeuwenoude fresco’s en twintigste-eeuwse glas in lood ramen van Alfred Manessier. Ten zuiden van de markt ligt de Böttcherstrasse, een straatje wat zeer aantrekkelijk is door zijn architectuur en door de collectie schilderijen van Paula Modersohn-Becker.

Het marktplein: de Schütting van Johann den Buscheneer

Het best bewaarde stadsdeel is de Schnoorviertel, de oude vissersbuurt. Kleine huizen uit de vijftiende tot de achttiende eeuw en smalle steegjes en binnenplaatsjes vormen een pittoresk geheel. In het begin van de twintigste eeuw was het een zeer arme wijk die met sloop werd bedreigd. Tegenwoordig is het een zorgvuldig gerestaureerde toeristische buurt. Hier bevindt zich de gotische Johanniskirche, een voormalige franciscaner kerk. Dergelijke kerken hadden geen grote torens.

straatje in de Schnoorviertel

De Kunsthalle en het Neues Museum Weserburg beschikken over een interessante collectie beeldende kunst. Andere interessante musea zijn het Übersee Museum (één van Duitsland indrukwekkendste antropologische collecties) en het Focke Museum (geschiedenis van de stad en de streek, met o.a. een archeologische afdeling en een grote collectie decoratieve kunst vanaf de middeleeuwen)”.