Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Böttcherstrasse Bremen

In dit smalle straatje werkten aanvankelijk ambachtslieden. De koffiehandelaar Ludwig Roselius begon in de jaren twintig huizen op te kopen in de Böttcherstrasse. Ludwig wilde hier een centrum voor de kunst uit het noorden van Duitsland vestigen. Hij stelde de beeldhouwer/architect Bernhard Hoetger aan, die de straat tussen 1926-1930 omvormde in een stijl die zowel art-decostijl als expressionistische kenmerken bezit. Het straatje heeft de sfeer van de oude straat gedeeltelijk behouden, detailles en decoraties zijn echter kenmerkend voor het begin van de twintigste eeuw. De Böttcherstrasse is door de nationaal-socialisten behouden als voorbeeld van ontaarde kunst.

Het Böttcherstrasse: het reliëf van Hoetger boven de toegang naar de straat

Een opvallend bas-reliëf van Bernhard Hoetger staat aan het begin van de straat. Het gouden beeldhouwwerk dateert uit 1920 en beeld de aartsengel Michael uit in gevecht met de draak.
Aan het einde van de straat bevindt zich Haus Atlantis, Hoetgers meesterwerk. Op de gevel is Odin afgebeeld in de wereldboom in het gezelschap van de Nornen Urd, Skuld en Verdandi. Het is mogelijk om het schitterende trappenhuis te zien. Jammer genoeg is er veel veranderd aan dit gebouw dat in de tweede wereldoorlog ernstig schade had opgelopen.

Het Böttcherstrasse: het trappenhuis van Haus Atlantis, Hoetger

In de straat is ook een carillon van Hoetger dat om 12.00, 15.00 en 18.00. speelt. Eveneens is er o.a. het zestiende-eeuwse Roseliushaus te vinden. Voor liefhebbers van oude meubels en schilderijen is dit kleine museum interessant. Het hoogtepunt uit de collectie vormen een schilderij van Lucas Cranach en een schilderij van Conrad von Soest.

Het Böttcherstrasse

Ernaast staat het Paula-Modersohn-Becker-Museum. De gevel van het Paula-Modersohn-Becker-Museum is gelegen aan de Böttcherstrasse en voorzien van expressionistisch beeldhouwwerk. Dit museum is bijzonder klein, maar er hangen wel enkele van haar beste werken. Zij is de bekendste kunstenaar uit de kunstenaarskolonie in Worpswede (Hoetger verbleef daar eveneens). Dit dorpje licht 24 kilometer ten noorden van Bremen. Ze maakte hoofdzakelijk portretten en landschappen in een naïef ogende stijl. Wie meer werk van haar wil zien kan naar de Kunsthalle gaan of naar het museum van Worpswede.

Het Böttcherstrasse: schilderij uit het Paula-Modersohn-Becker-Museum; moeder met kind, 1906.

 

Kaart Bremen