Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Geschiedenis Bourges

Bourges bestond al ten tijde van de Romeinen. De stad heette toen Avaricum. Deze naam betekent nederzetting aan het water. Enkele restanten van Romeinse gebouwen uit de eerste, tweede en derde eeuw zijn bewaard gebleven. In het stadsbeeld zijn er fragmenten te bespeuren van de derde-eeuwse vestingmuren. De muren waren voorzien van ronder torens. Een paar torens zijn bewaard gebleven. Volgens Caesar was Avaricum één van de mooiste steden van Gallië. Hij veroverde de stad waarna de inwoners, ongeveer 40.000 mensen, werden vermoord. De stad bloeide echter vrij snel na deze dramatische gebeurtenis weer op. Archeologische vondsten uit de Gallo-Romeinse zijn tentoongesteld in het Musée du Berry. Het museum beschikt eveneens over kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen uit de pre-Romeinse tijd, de Merovingische tijd en de middeleeuwen. Dankzij Jean de Berry, de broer van Karel V, werd Bourges aan het einde van de veertiende eeuw een belangrijk centrum voor de kunsten. Hij was de opdrachtgever van verscheidene getalenteerde schilders, waaronder de gebroeders van Limburg. Overigens had hij niet alleen een residentie in Bourges. In Poitiers, Mehun-sur-Yèvre en Riom had hij eveneens luxueuze verblijven.

Het paleis en het standbeeld van Jacques Coeur

Een andere succesvolle inwoner van de Bourges was Jacques Coeur. Hij was een zeer succersvolle handelaar (o.a. in wapens). Ondanks zijn eenvoudige afkomst weet hij het te schoppen tot de financier en minister van buitenlandse zaken onder Karel VII. In 1441 is hij in adelstand verheven. Hij liet vervolgens het Palais Jacques Coeur Bouwen. Aan zijn leven herinneren ook enkele schitterende glas-in-lood ramen in de kathedraal. Deze kathedraal vormde de visuele bekroning van de machtige religieuze positie die de stad gedurende de middeleeuwen had ingenomen.

Kathedraal van Bourges, exterieur.

Bourges verkreeg in 1463 een universiteit waaraan o.a. Calvijn gedurende korte tijd heeft gestudeerd. De reformator onderhield contact met de Lutheranen die in deze stad aanwezig waren. Het protestantisme zorgde voor grote verdeeldheid onder de bevolking. Halverwege de zestiende eeuw verarmde de stad mede dankzij de spanningen en verdeeldheid die de godsdienstoorlogen met zich meebrachten. Pas in de loop van de negentiende eeuw kwam er een opleving, mede dankzij de industrie

Kaart Bourges
 
Informatie over de omgeving Bourges: Zie OpReisFrankrijk.nl Centre