Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Bourges

Hotels Bourges:

 

Kaart Bourges
 
Informatie over de omgeving Bourges: Zie OpReisFrankrijk.nl Centre


Kathedraal St.-Étienne te Bourges: exterieur

Het centrum van Bourges is gelegen op een heuvel. Ten tijde van de Romeinen was de stad omgeven door wallen. Restanten daarvan zijn bewaard gebleven. Het historische centrum is omzoomt door riviertjes. Het centrum is voorzien van talrijke oude huizen, waaronder eeuwenoude vakwerkhuizen. In het historische hart bevinden zich meerdere prachtige herenhuizen, zoals het Hôtel Lallement ( oudste delen 15e eeuw) en het Hôtel Cujas (begin van de zestiende eeuw). Het interieur van deze huizen is te bezichtigen. In het Hôtel Lallement is het Musée des Arts décoratifs gevestigd en in Hôtel Cujas het Musée du Berry.

Hôtel des Échevins te Bourges

Het Hôtel des Échevins is een karakteristiek gebouw. Het deed dienst als stadhuis. Het meest opvallende onderdeel van dit bouwwerk is de achthoekige toren. De toren is versierd met reliëfs met versieringsmotieven en figuratieve voorstellingen. De wachters vormen de meest opvallende versiering van het muuroppervlak. De toren dateert uit de eerste bouwfase die in 1489 aanving. Dit gedeelte is kenmerkend voor de flamboyante gotische stijl. Het verfijnde beeldhouwwerk en de hogels zijn kenmerkend voor de gotiek. Tussen 1629 en 1633 is er een gedeelte bijgebouwd in de classicistische barokstijlstijl. In het Hôtel des Échevins is het Musée Estève gevestigd. Er is werk te zien van Maurice Estève, een franse schilder die na 1945 vooral abstracte werken heeft vervaardigd.

Binnenhof van het paleis van J.Coeur

Een ander gebouw dat eveneens tot de flambayante gotische stijl gerekend wordt, is het paleis van Jacques Coeur. Er zijn weinig burgerlijke gebouwen in flambayante stijl bewaard gebleven. De kathedraal St.Ettienne is echter het meest befaamde gotische gebouw in Bourges. Er zijn nog enkele andere kerken die getuige van een eeuwenoude verleden.
Liefhebbers van natuur kunnen ter afwisseling een wandeling maken door de Jardin des Prés-Fichaux ( groot park) en de Marais de Bourges ( zeer mooi moeras). Dit mooie natuurgebied is voorzien van wandelroutes. In het voorjaar vindt er een bekend muziekfestival plaats, Le printemps de Bourges genaamd. Dit festival is gekend in heel Frankrijk.Er is echter meer te beleven in deze stad op muzikaal vlak, zoals orgelconcerten in de kathedraal.