Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Bezienswaardigheden Bonn

Centrum Bonn

In het centrum zijn verschillende mooie monumenten te zien. Het centrale marktplein wordt gedomineerd door het in pastelkleuren beschilderde Altes Rathaus. Dit voormalige raadhuis is in 1737-1738 gebouwd in rococostijl naar een ontwerp van hofbouwmeester Michel Leveilly. Het is voorzien van een karakteristieke buitentrap met verguld hekwerk. In het midden van het driehoekige plein staat een fontein in de vorm van een obelisk, de Marktbrunnen genaamd. De fontein is in 1777 geplaatst ter ere van keurvorst Maximilian Friedrich.

Bezienswaardigheden Bonn

Het aan de centrale markt van Bonn grenzende Altes Rathaus.

Rondom de markt bevinden zich smalle straten en stegen. Ze zijn onderdeel van één van de grootste stedelijke voetgangerszones van Duitsland. In deze omgevingen bevinden zich diverse monumenten, waaronder enkele oude kerken. Voor de franciscanen is de gotische Remigiuskirche uit 1274-1317 gebouwd. De Namen-Jesu-Kirche, een jezuïtenkerk uit 1686-1717, is een ontwerp van Jacob de Candreal. De interessantste kerk van Bonn is de laat-Romaanse Münster St. Martin.

Bonn

Zicht op de voormalige residentie van de keurvorsten van Keulen en de omgeving.

Een ander gezichtsbepalend monument in het centrum is de voormalige residentie van de keurvorsten van Keulen. Dit mooie barokkasteel uit 1607-1705 is ontworpen door Enrico Zuccalle. Keurvorst Joseph Klemens is de opdrachtgever. Vanaf 1715 is het paleis uitbreid door Robert de Cotte. Sinds 1818 is de in hetzelfde jaar gestichte universiteit hier ondergebracht. Dicht bij het station ligt het Rheinisches Landesmuseum.

Münster St. Martin

De aan de Münsterplatz gelegen Domkerk St. Martin behoort tot de belangrijkste laat-Romaanse bouwwerken in de regio Noord-Rijnland-Westfalen. Het klaverbladvormige grondplan is typerend voor de Romaanse bouwstijl uit de twaalfde eeuw in het Rijnland.
Aanvankelijk doet het kerkgebouw dienst als kapittelkerk van het klooster St. Cassius en St. Florentinus. Dit klooster is aan het eind van de zevende eeuw op deze locatie gevestigd. Onder de huidige crypte uit de elfde eeuw zou de cel van St. Cassius en St. Florentinus zich hebben bevonden. Deze Romeinse officieren zijn de marteldood gestorven. Na hun dood zijn ze uitgegroeid tot onder meer de patroonheiligen van Bonn.

Munster St. Martin

De Romaanse Kloostergang van Domkerk St. Martin.

De eerste Romaanse kerk is gebouwd in de elfde eeuw. Verbouwingen en vergrotingen in Romaanse stijl volgen. De voltooiing van de oostelijke bouwdelen van de huidige kerk heeft plaatsgevonden in 1166. De afronding van de bouwactiviteiten aan het dwarsschip, langhuis en westelijke koor vindt plaats in 1224. Aan het einde van de negentiende eeuw zijn tijdens renovatiewerkzaamheden kunstschatten uit het interieur verloren gegaan. Om die reden bevinden zich in de kerk diverse kopieën van originele stukken. De twaalfde-eeuwse kloostergang is zeker een bezichtiging waard.

Beethoven-Haus

Het in het centrum gelegen Beethoven-Haus is het geboortehuis van Ludwig van Beethoven (1770-1827). Het achttiende-eeuwse huis in barokstijl is voorzien van een charmant binnenhofje. De beroemde componist heeft hier gewoond totdat hij de stad definitief verliet op tweeëntwintigjarige leeftijd (1792).

De voormalige woning functioneert tegenwoordig als museum met een bijbehorend museumwinkeltje. Zijn laatste vleugel, enkele snaarinstrumenten, zijn orgel, eigenhandig geschreven partituren en brieven, het gipsen dodenmasker van Beethoven en zijn portret behoren tot de belangrijkste museumstukken. Het is de grootste verzameling Beethoven memorabilia ter wereld.

Voor meer informatie over het Beethoven Haus kunt u terecht op Beethoven-haus

 
Gescvhiedenis Bonn
Bezienswaardigheden Bonn
Kunstmuseum Bonn
KAH
Geschiedkundige musea Bonn
poppelsdorf
Koningswinter
Siegburg
Bonn