Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Poppelsdorf

Poppelsdorf is een zuidwestelijke buitenwijk van Bonn. Deze lommerrijke wijk is een bezichtiging waard omwille van Schloss Clemensruhe ( ook Schloss Poppelsdorf genaamd) en de Kreuzbergkirche. Deze wijk is dankzij het goede openbare vervoer eveneens geschikt als uitvalbasis voor het bezichtigen van Bonn. Diverse hotels zijn te vinden in Poppeldorf.

Schloss Clemensruhe ligt aan het einde van de Poppelsdorfer Allee, een bekoorlijke laan met kastanjebomen. Onder keurvorst Joseph Clemens is de bouw gestart in 1715. Het ontwerp is aanvankelijk van Robert de Cotte, een bekende Franse architect. Na de dood van de opdrachtgever ligt het barokke bouwproject echter stil. In 1744 blaast keurvorst Clemens August het project opnieuw leven in. Onder leiding van Balthasar Neumann worden de werkzaamheden afgerond in 1753.

Het slot van Poppelsdorf bestaat uit vier rondom een binnenplaats gebouwde vleugels met bogengaanderijen. Zowel het kasteel als het uitgestrekte park er om heen zijn sinds 1818 eigendom van de universiteit van Bonn. In het park bevindt zich een botanische tuin en in het paleis zijn diverse aan de universiteit verbonden instituten ondergebracht en een mineralogisch museum. Eveneens vinden in het paleis in de zomermaanden de Poppelsdorfer Schlosskonzerteplaats. De barokke bedevaartskerk op de Kreuzberg bevindt zich op loopafstand van het kasteel. De Kapelle der Heilige Stiege is toegeschreven aan Balthasar Neumann.

 
Gescvhiedenis Bonn
Bezienswaardigheden Bonn
Kunstmuseum Bonn
KAH
Geschiedkundige musea Bonn
poppelsdorf
Koningswinter
Siegburg
Bonn