Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Geschiedenis Blois

Gedurende de middeleeuwen waren de graven van Blois gerespecteerde machtige leenheren. Hun graafschap betrof de streek rond Blois en Chartre en de Champagne. Één van deze graven trouwt zelfs met een dochter van Willem de Veroveraar. De zoon die uit dat huwelijk voortkwam, Stefanus, werd in 1135 koning van Engeland. De macht van het graafschap bereikte in deze tijd een hoogtepunt. Guy de Châtillon verkocht het graafschap in 1392 aan Lodewijk van Orléans (de broer van Karel VI).
Blois werd hierdoor een belangrijke verblijfplaats van Lodewijk van Orléans en later van zijn zoon Charles d’Orleans. Deze laatste wordt op 71-jarige leeftijd vader van de toekomstige Lodewijk XII (ruiterstandbeeld onder). Lodewijk XII volgde in 1498 Karel VI en koos Blois als belangrijkste residentieplaats.


De periode dat Blois de favoriete verblijfplaats was van de koninklijke familie is het hoogtepunt in de geschiedenis van de stad. In die tijd is het kasteel uitgebreid en verbouwd, eerst door Lodewijk XII en vervolgens door Frans I. In 1598 verplaatste Hendrik VI het hof naar Parijs.
De positie die de stad innam veranderde drastisch. Dit wordt helemaal duidelijk wanneer Maria de’Medici in 1617 naar Blois wordt verbannen door haar zoon, Lodewijk XIII. De stad kreeg immers een balling uit het hof i.p.v. een koning als belangrijkste inwoner. In 1626 schonk Lodewijk XIII het graafschap van Blois aan zijn broer Gaston van Orléans. Dit geschenk had als gevolg dat Gaston van Orléans, een gevaarlijke lastpost, zich op afstand bevond van het machtscentrum Parijs. Tot zijn dood in 1660 woonde hij in het kasteel van Blois, alhoewel hij met tussenpozen verbannen was uit Frankrijk..Tussen 1635 en 1638 liet hij een vleugel bijbouwen aan het kasteel.

 
Kaart Blois
 
Informatie over de omgeving Blois: Zie OpReisFrankrijk.nl Centre