Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Château de Blois

Het kasteel van Blois werd vanaf de tiende eeuw opgericht door de graven van Blois. Gedurende de daaropvolgende eeuwen werd er aan het kasteel gebouwd en verbouwd. Van de architectuur uit de eerste eeuwen is weinig overgebleven. Het oudste onderdeel stamt uit ca.1220 en dat is de zogenaamde Salle des Etats Généraux, de grootste dertiende-eeuwse gotische zaal van Frankrijk (foto onder). Deze ruimte was bestemd voor het hof en de raad en is gebouwd in opdracht van graaf Thibaut VI. De dertiende-eeuwse entree en toren zijn restanten van de oorspronkelijke vesting.

Op de bovenste foto is de voorgevel van het paleis te zien met links de gevel van Lodewijk XII. De ramen zijn niet geordend volgens een op de symmetrie berustend systeem. Helemaal rechts bevindt zich de Salle des États généraux.

De verschillende vleugels zijn gedurende de eeuwen gebouwd wat duidelijk te zien is aan het verschil in stijl. De Lodewijk XII-vleugel is tussen 1498 en 1503 opgetrokken. De stijl is typerend voor de flamboyante gotiek hoewel er al enige renaissancistische elementen zijn te bespeuren. Het symbool (egel) en motto (dichtbij en veraf kan ik mezelf verdedigen) van Lodewijk XII (koning 1498-1515) zijn afgebeeld op de muren.


De Frans I vleugel is in een geheel andere stijl vervaardigd wat opmerkelijk is aangezien de bouw nauwelijks dertien jaar na de voltooiing van de flamboyante vleugel begon, tussen 1515 en 1524. De stijl is kenmerkend voor de vroege Franse renaissance. In deze fase was de ordening van de architectonische elementen nog vrij willekeurig. Dit is duidelijk te zien aan de schikking van de ramen. De Franse renaissance is zowel door de flamboyante gotiek als de Italiaanse renaissance beïnvloed.

De wenteltrap van de 16e-eeuwse Frans I-vleugel is een hoogtepunt van de vroege Franse Renaissance. Deze wenteltrap bevindt zich in een achthoekig trappenhuis die van balkons is voorzien. De balkons bieden uitzicht op de binnenplaats waar vroeger vaak iets te beleven viel. Opmerkelijk is overigens dat de wenteltrap veel steiler loopt dan de balustrade suggereert. Aanvankelijk bevond de trap zich in het midden van de Frans I vleugel. Een gedeelte van de vleugel is echter afgebroken toen de Gaston-d’Orléans-vleugel is gebouwd. De salamander is het symbool van Frans I, vandaar dat deze de trap en de gevel veelvuldig sieren. De meest fascinerende kamer is deze van Catharina de’ Medeci waar authentiek meubilair staat. De muren bevatten kasjes waarin o.a. staatsdocumenten, medicinale drankjes en juwelen bewaard werden.


De Gaston d’Orléans-vleugel (foto onder) is gebouwd tussen 1635 en 1638 in een statige stijl die kenmerkend is voor het classicisme van de zeventiende eeuw. Gaston d’Orléans was de opdrachtgever en François Mansart de architect. Boven de statietrap bevinden zich twee achtereenvolgende koepels die versierd zijn met allegorische beeldhouwwerken. De dramatische zuigingkracht die ontstaat door dit hoogteverschil is kenmerkend voor de barok


In het kasteel zijn musea gevestigd, waaronder het musée lapidaire en het museum van Schone Kunsten. In het musée lapidaire zijn de originele beeldhouwwerken en afgietsels en studies die voor de restauratie zijn gebruikt te bezichtigen. Op de onderstaande foto zijn geestelijken kritisch afgebeeld. De Monnik links heeft duivelse gelaattrekken en een geldbuidel. In het museum voor Schone Kunsten zijn m.n. schilderijen en beeldhouwwerken te zien. De werken komen uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw. De bekendste kunstenaars van wie er werk aanwezig is zijn Ingres en Auguste Préault.


De Chapelle St.-Calais is een privé-kapel die in opdracht van Lodewijk XII is gebouwd. Het schip is echter gesloopt in de tijd dat Mansart de bouwactiviteiten leidde. Het enige wat bewaard is gebleven is het koor, jammer genoeg zonder de oorspronkelijke glas in lood-ramen.
Op de onderstaande foto is de Tour du Foix te zien, een onderdeel van de middeleeuwse vestingmuur. Het torent net als het kasteel hoog boven de stad uit. Het terras waarop dit verdedigingswerk is gelegen biedt een schitterend zicht op de omgeving.

 
Kaart Blois
 
Informatie over de omgeving Blois: Zie OpReisFrankrijk.nl Centre