Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Blois

Hotels Blois:

 
Kaart Blois
 
Informatie over de omgeving Blois: Zie OpReisFrankrijk.nl Centre

Blois is een redelijk kleine stad (grofweg 65.000 inwoners) die door de Loire wordt doorsneden. De bekendste bezienswaardigheid in deze gemeente is het kasteel van Blois. Dit enorme gebouwencomplex is gedurende vele eeuwen gerealiseerd. Op onderstaande foto zie je de in opdracht van Frans I gebouwde Façade des Loges.

Het centrum van Blois is niet zo bijzonder als het kasteel, maar wel een bezoek waard. Het pittoreske Vieux Blois ligt op een heuvelachtig terrein ten westen van de Loire. In de kronkelende straatjes staan charmante huizen. Diverse monumenten dateren uit de 15de en de 16de -eeuw. Tot de oudste bebouwing behoort de Tour Beauvoir, een vierkante donjon uit de 11de-eeuw. Het maakte destijds deel uit van een leengoed. De toren is later opgenomen in de verdedigingswerken en diende tot 1945 als gevangenis.

blois

In het centrum zijn middeleeuwse vakwerkhuizen en renaissancistische gevels te bewonderen. Een mooi voorbeeld van een middeleeuws huis is het Maison des Acrobates (onderstaande foto). De naam van het huis is te danken aan de acrobaten die de posten sieren. Hôtel Sardini (onderste foto; rechts) is gelegen aan de Rue du Puits-Châtel waar vele renaissancistische huizen staan. Gedurende de Renaissance was het een bankiershuis.

blois

Het Musée de l’Objet bezit een collectie moderne kunst. Het is een gespecialiseerd museum waarin de kunstwerken zijn gemaakt van gebruiksvoorwerp. In Blois staan twee redelijk interessante kerken. Kathedraal St-Louis heeft glas in lood-ramen naar ontworpen van Jan Dibbets (geboren 1941). Achter de kathedraal ligt het Hôtel de Ville, het voormalige bisschoppelijke paleis uit 1725. Sinds 1940 doet dit ontwerp van Jacques-Jules Gabriel dienst als stadhuis. Het paleis beschikt over een aangename tuin (Jardins de l’ Évêché) met prachtig uitzicht.

blois