Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Blois

Hotels Blois:

 
Kaart Blois
 
Informatie over de omgeving Blois: Zie OpReisFrankrijk.nl Centre

Blois is een redelijk kleine stad (grofweg 60.000 inwoners) die door de Loire wordt doorsneden. De meest bekende en gewaardeerde toeristische attractie van de stad is het kasteel van Blois. De Façade des Loges (foto onder), gebouwd in opdracht van Frans I, behoort tot het kasteel van Blois. Het is gebouwd tegen de stadsmuur en vervolgens uitgebreid op een helling. Een gemetselde ondermuur diende als ondersteuning van dit gedeelte.

De stad zelf is eveneens een bezoek waard. Het pittoreske Vieux Blois bevindt zich ten westen van de Loire op een heuvelachtig terrein.. Het wordt gekenmerkt door kronkelende straatjes met charmante huizen.Er zijn vele middeleeuwse vakwerkhuizen en meerdere renaissancistische gevels te bewonderen. Hôtel Sardini is gelegen aan de Rue du Puits-Châtel waar vele renaissancistische huizen staan. Gedurende de Renaissance was het een bankiershuis. Een mooi voorbeeld van een middeleeuws huis is het Maison des Acrobates (foto onder). De naam van het huis is te danken aan de acrobaten die de posten sieren.


Het Musée de l’Objet heeft een collectie moderne kunst. Het is een gespecialiseerd museum, alle museumstukken bestaan uit gebruiksvoorwerp die zijn getransformeerd tot kunst.Blois kent meerdere kerken die een bezoekje waard zijn. In de Cathédrale St-Louis zijn glas in lood-ramen, die zijn ontworpen door Jan Dibbets (geboren 1941). Achter de kathedraal bevindt zich het Hôtel de Ville. Dit gebouw is in 1725 vervaardigd als bisschoppelijk paleis. Sinds 1940 doe het dienst als stadhuis. Het voormalige bisschoppelijke paleis is in het begin van de achttiende eeuw door Jacques-Jules Gabriel gebouwd. Het paleis beschikt over een aangename tuin (Jardins de l’ Évêché) met prachtig uitzicht.

De Tour Beauvoir is een vierkante donjon uit de elfde eeuw. Het maakte toentertijd deel uit van een leengoed. De toren is later opgenomen in de verdedigingswerken en diende tot 1945 als gevangenis.