Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Citadel Besançon

De zeventiende-eeuwse citadel is door Vauban ontworpen, een architect die zich specialiseerde in militaire bouwprojecten. De citadel bevindt zich op hooggelegen plaats op een terrein van 11 hectare . Het uitzicht op de 100 meter lager gelegen oude stad en de heuvels is schitterend. Het beklimmen van de rots die naar de citadel leidt is echter behoorlijk vermoeiend. Een bus kan uitkomst bieden.

gedeelte van de citadel en het uitzicht vanaf de citadel

Al tijdens het Romeinse Imperium was er op deze plaats bebouwing in de vorm van een tempel. Later werd er een kerk gebouwd. De Spanjaarden hadden verdedigingwerken gebouwd. Het bastion dat 'Front Royal' is genoemd, is door hen gebouwd. Nadat Besançon heroverd werd door de Fransen is de citadel tussen 1668 en 1711 vernieuwd in opdracht van Lodewijk XIV. De oudere bebouwing werd in die tijd vrijwel geheel neergehaald. Het project werd geleid door de Vauban.

Aan de breedste zijde van het bouwwerk bevinden zich drie bastions. Daarachter bevinden zich drie grote pleinen. Het complex is beveiligd door wallen met weergangen en torens. Informatie over de geschiedenis van de citadel en bouwkundige worden gegeven in de Espace Vauban.

De citadel van Besançon doet onder meer dienst als dierentuin

De citadel doet tegenwoordig dienst als toeristische attractie. Het terrein is voorzien van een dierentuin (met vooral apen), een aquarium, een noctarium (in het voormalige kruitmagazine) en een insectarium. In de citadel zijn enkele musea gehuisvest waaronder het Musée d'Histoire Naturelle en een natuurhistorisch museum gevestigd in de vleugels van het voormalige arsenaal. Het Musée Comtoise is gewijd aan lokale objecten op het gebied van volkskunst, toegepaste kunst, ambacht en folklore. Het Musée de la Résistance et de la Déportation handelt over de Tweede Wereld Oorlog.

citadel van Besançon

 
kaart besancon