Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Besançon

Hotels Besançon:

 
kaart besancon
 
   

Besançon is de schitterend gelegen hoofdstad van Frache-Comté. De stad is omzoomd door heuvels met bomen. De rivier de Doubs vormt een lus die het centrum insluit. Het oude gedeelte van de stad is daardoor compact gebleven en de bezienswaardigheden bevinden zich dicht bij elkaar. Een groot deel van het historische centrum is autovrij.

Het is aangenaam wandelen langs de Doubs

Het gedeelte van het centrum dat niet door de Doubs wordt ingesloten is door rotsachtige terrein van de omgeving afgesloten. Op deze rotsachtige afsluiting is de door Vauban ontworpen zeventiende-eeuwse citadel gelegen.

Bijzonder interessant voor de liefhebber van beeldende kunst is het Musée des Beaux-arts et d'Archéologie. In September vindt er jaarlijks internationaal muziekfestival plaats in Besançon. Het concours voor jonge dirigenten heeft onder de winnaars mensen afgeleverd die hun reputatie hebben gevestigd.

Square archéologique A.-Castan

De oude stad beschikt over schitterende bouwwerken uit verschillende perioden. De indrukwekkendste straat is de Grande-Rue. Aan deze straat grenzen interessante monumenten. Ten tijde van de Romeinen was op deze locatie al de belangrijkste straat van de stad gelegen. De Porte Noire en het Square Archéologie herinneren daar aan.

Het Square archéologique A.-Castan is genoemd naar de archeoloog die in de negentiende eeuw de opgravingen leidde. Het betreft een groot terrein waar onder `

andere de resten van een nymfaeum en een theater zijn ontdekt. Acht Corinthische zuilen zijn weer opgericht. De rij zuilen maakten ooit deel uit van de zuilengalerij van een nymfaeum. Tegenwoordig bevinden ze zich in een parkje. Buizen van het aquaduct zijn eveneens zichtbaar.

De Porte Noire is een Romeinse triomfboog uit de tweede eeuw. De poort is voorzien van beeldhouwwerk. Weergegeven zijn allegorische, mythologische en militaire thema's. Verwering en een restauratie in de negentiende eeuw hebben hun sporen nagelaten.

In de Grande Rue bevinden zich meerdere monumenten uit de zestiende eeuw, zoals het Hôtel d'Émskerque op nummer 44. Het stadhuis en een fontein stammen eveneens uit de 16 e eeuw. Deze fontein is vervaardigd door Claude Lullier. Weergegeven is de hertog van Alva als Neptunis.

facade van het palais Granvelle te Besançon

Het bekendste gebouw uit de zestiende eeuw is echter het Palais Granvelle. Dit gebouw is tussen 1534 en 1540 gebouwd in opdracht van kanselier. Nicolas Perrenot de Granvelle. De gevel die grenst aan de Grande-Rue heeft een statig karakter. Deze renaissancegevel is onderverdeeld in vijf traveeën die gemarkeerd worden door zuilen. Op de onderste verdieping betreft het Toscaanse zuilen, daarboven Ionische en op de derde verdieping Corinthische zuilen. Op het dak bevinden zich drie rijkelijk versierde dakkapellen. Het paleis is voorzien van een schitterende binnenplein met zuilengangen. Het Palais Granvelle herbergt tegenwoordig het Musée du Temp, een klokkenmuseum.

Vele gebouwen stammen uit de zeventiende en achttiende eeuw, zoals het Couvent des Carmes ( no 86) uit de zeventiende eeuw en het Hôtel Terrier de Santans uit 1770 (no 68). Beiden zijn voorzien van een mooi binnenplein.

Porte Rivotte te Besançon

Er zijn ook vele interessante monumenten te vinden op andere locaties. Het palais de Justice (Rue Hugues Sambin) vormde ooit samen met het Hôtel de Ville één gebouw. De renaissancegevel aan de binnenplaatst is gebouwd in 1585 door de architect Hugues Sambin. De Porte Rivovotte maakte deel uit van de verdedigingswerken en dateert uit de zestiende eeuw. Nadat het leger van Lodewijk XIV de stad had veroverd heeft hij een zon op het fronton onder het dak laten aanbrengen. Het neo-klassieke theater is gebaseerd op ontwerpen van Ledoux. Als u een stadswandeling gaat maken zult u nog vele andere indrukwekkende bouwwerken tegenkomen.