Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Geschiedenis Beaune

Beaune bestond al ten tijde van de Galliërs en de Romeinen. Destijds was het een klein fort genaamd Belen. De naam komt overeen met de Gallische zonnegod die op deze wijze werd geëerd.

Beaune kreeg in 1203 communale vrijheden toegekend door hertog Eudes. Tot de veertiende eeuw hadden de meeste hertogen van Bourgondië een residentie in Beaune. Een korte periode was het zelfs de hoofdstad van de Bourgondiërs. De hertogen vertrokken vervolgens definitief naar Dijon.

Beaune kende welvaart dankzij de handel in kleren en wijn. Er waren eveneens periode van onrust en armoede veroorzaakt door onder andere de pest, branden en opstanden. De Honderd jarige Oorlog (1337-1453) bracht eveneens een hoop ellende met zich mee. Na afloop van deze oorlog destabiliseerden groepjes voormalige soldaten de stad.

Binnenplein van het Hôtel-Dieu

In 1443 werd in opdracht van Nicolas Rolin het Hôtel-Dieu gebouwd. Het lot van de armen, slachtoffers van de oorlog en zieken werd verlicht dankzij het Hôtel-Dieu. De traditionele jaarlijkse veiling van wijnen van Les Hospices de Beaune vindt nog steeds plaats in de middeleeuwse markthal. Men spreekt ook over de veiling met kaarsjes aangezien de veiling eindigt voordat er twee kleine kaarsjes zijn opgebrand. De inkomsten zijn bestemd voor het onderhoud van het Hôtel-Dieu en medische doeleinden in Beaune.

De stadswallen zijn voorzien van verdedigingswerken uit de vijftiende en zestiende eeuw

In 1477 werd de stad ondanks hevig verzet toegevoegd aan het rijk van Lodewijk XI. Tussen het einde van de vijftiende eeuw en het midden van de zestiende eeuw werd Beaune voorzien van stadswallen. Deze verdedigingswerken zijn redelijk goed bewaard gebleven. In de stad zijn vele andere bouwwerken te zien die getuigen van de eeuwenoude geschiedenis.

 
kaart Beaune