Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Beaune

Hotels Beaune:

 

 
kaart Beaune
 
   

De belangrijkste bezienswaardigheid van Beaune is het befaamde Hôtel-Dieu. Dit voormalige hospitaal is in 1443 gebouwd. Een bezoek aan het schitterende gebouw is ook interessant voor liefhebbers van Vlaamse primitieven. Het Hôtel-Dieu herbergt namelijk een beroemd veelluik van Rogier van der Weyden . In de stad zijn nog andere bezienswaardigheden. Deze kunnen echter niet concurreren met dit schitterende gebouw.

Beaune is omringd door stadswallen met verdedigingswerken .

Beaune beschikt over een oud centrum dat gemakkelijk te voet kan worden bezichtigd. De historische kern is omgeven door stadswallen. De bouw van deze verdedigingswerken begon eind vijftiende eeuw en duurde tot ca. 1550. Er zijn meerdere bastions en torens bewaard gebleven. De pittoreske stadswallen lopen jammer genoeg parallel met de drukke ring rond de stad. Gedeelten zijn niet toegankelijk voor wandelaars en daardoor alleen te bewonderen vanaf het voetgangerspad dat eveneens grenst aan de ring.

In Beaune staan eeuwenoude huizen

In de stad staan meerdere schitterende oude huizen, waaronder zestiende-eeuwse woningen op de Rue de Lorraine op no 18, 20, 22 en 24. Op place Monge staat een belfort uit de veertiende eeuw en een beeld van Fraçois Rude. Het dak van het belfort vertoont Vlaamse invloed. Er zijn op dit plein ook enkele mooie huizen te zien waaronder Hôtel de la Rocheport uit de zestiende eeuw. Dit huis heeft een schitterende gotische gevel en dateert uit de zestiende eeuw. Op Rue Rousseau Deslandes no 10 staat een romaans huis.

Het belfort van Beaune op Place Monge

In Beaune bevinden zich ook twee interessante kerken, namelijk

de Collégionale Notre-Dame en de Saint Nicolas. De laatstgenoemde bevindt zich buiten de historische kern. Deze romaanse kerk uit de twaalfde en dertiende eeuw bevindt zich op loopafstand van het centrum. Op het timpaan boven de ingang is een romaanse afbeelding van Sint Nicolas, de patroon van onder andere kinderen. In 1969 is deze legendarische figuur van de lijst van heiligen gehaald omwille van de vaagheid van zijn historische wortels. Sinterklaas en de kerstman zijn afgeleid van deze legendarische figuur.

timpaan waarop Sint Nicolas is weergegeven

Rondom de stad liggen enkele wereldberoemde wijngaarden, het is dan ook logisch dat Beaune het centrum van de wijnindustrie is in Bourgondië. Dit maakt de stad bijzonder interessant voor wijnliefhebbers. Natuurlijk kan een museum dat informatie biedt over Bourgondische wijnen niet ontbreken. Zo'n museum is dan ook gehuisvest in het schitterende Hôtel des Ducs de Bourgogne. Dit herenhuis heeft een schitterende laatgotische gevel en een mooie binnenplaats. Het huis dateert uit de veertiende en de zestiende eeuw en diende als woning van de hertogen. De ruimte waar de druiven werden geperst behoort tot het oudste gedeelte, de portiersloge uit de 15 e eeuw. Het Musée du Vin de Bourgogne is er in gehuisvest.

Église Saint Nicolas