Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Van Goghmuseum

Het van Goghmuseum is ontworpen door Rietveld (1888-1964). Aangezien Rietveld binnen een jaar nadat hij dit gebouw ontwierp stierf, heeft hij het nooit voltooid gezien. In 1999 is er een vleugel bijgebouwd naar het ontwerp van de Japanse architect Kisho Kurokawa. Aangezien Vincent van Gogh zijn oeuvre sterk beïnvloed was door de Japanse prentkunst is het zeer toepasselijk geweest om voor dit nieuwe gedeelte een Japanse architect in dienst te nemen.

Vincent van Gogh (1853-1890) begon in 1880 met schilderen. Zijn broer was toentertijd kunsthandelaar in Parijs en hij was degene die Vincent van Gogh gedurende zijn kunstenaarsperiode financieel op de been hield. Wanneer Van Gogh in 1886 naar Frankrijk vertrekt verandert zijn palet in een snel tempo. Dit kan je duidelijk zien als je de aardappeleters vergelijkt met zijn Veld met bloemen. Beide werken hangen in het Van Gogh museum. De veranderingen zijn voor een groot deel te danken aan de impressionistische werken die hij in Parijs zag.

Van Gogh, Veld met bloemen, 54 x 65 cm

De kern van de collectie van dit museum is door zijn broer Theo van Gogh bijeengebracht. Het betreft een zeer mooie verzameling die de verschillende perioden die zijn oeuvre kenmerken goed illustreren. Het laatste schilderij wat Vincent van Gogh geschilderd heeft, korenveld met kraaien, maakt deel uit van deze collectie. Zijn gemoedstoestand die leidde tot zijn zelfmoord is voelbaar aanwezig in dit werk. Er zijn in dit museum ook werken aanwezig van andere 19e eeuwse kunstenaars,zoals Paul Gauguin, Monet, Georges Seurat en Henri de Toulouse_Lautrec .Vaak worden er ook interessante exposities gehouden.

 
Kaart Amsterdam