Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Rijksmuseum Amsterdam

Het rijksmuseum is het enige museum voor beeldende kunst in de Benelux dat nauwelijks of niet in één dag te bezichtigen valt. Het museum is met name wereldberoemd door de schitterende verzameling zeventiende eeuwse Nederlandse schilderkunst. Alle grote meesters uit deze Gouden Eeuw zijn hier met werk vertegenwoordigd. Zeer bekende schilderijen van de grootste meesters behoren tot de collectie. Tot de hoogte punten behoren ' Het melkmeisje' van Vermeer, 'De nachtwacht' van Rembrandt en 'De vrolijke drinker' van Frans Hals.

Het straatje, Johannes Vermeer

Het museum heeft een goed beeld van de Nederlandse beeldende kunsten vanaf de late middeleeuwen tot en met de negentiende eeuw. De Haagse school is goed vertegenwoordigd. Er zijn ook afdelingen met toegepaste kunst, prenten en tekeningen en Aziatische kunst. De Nederlandse geschiedenis is in beeld gebracht. Het Rijksmuseum heeft een zeer goede website. (www.rijksmuseum.nl) Als u meer informatie wilt over de collectie of tentoonstellingen raden we u aan om deze te bezoeken.

Het Rijksmuseum is ondergebracht in een neo-gotisch gebouw dat speciaal voor dit doel is ontworpen door P.J.H. Cuypers. Vanaf 1885 waren de deuren van het museum geopend. De vormgeving kreeg veel commentaar vooral vanuit de protestante hoek. Dit kwam door de versiering en andere elementen die ontleend lijken aan de katholieke religieuze gebouwen. Cuypers heeft een deel van de versiering achterwege moeten laten. De tuin is ook door hem ontworpen.

Willem Cleasz. Heda, Stilleven met verguld bokaal

 
Kaart Amsterdam