Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

 

 

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Geschiedenis Amiens

Al sinds het verblijf van Julius Ceasar, die in 54 voor Christus zijn winterbivak opsloeg in Samarobriva, heeft de stad altijd invasies en verwoestingen gekend, afgewisseld met perioden van grote welvarendheid en rijkdom: de kathedraal is hier het mooiste voorbeeld van.

54 voor Christus

Samarobriva, ofwel 'Brug over de Somme', is de eerst bekende naam van Amiens die we tegenkomen in de commentaren over de oorlog der Galliƫrs van Julius Ceasar. Aan het eind van de 1ste eeuw is deze Gallo-Romeinse nederzetting al heel belangrijk en telt om en nabij de 20.000 inwoners.

IVe eeuw

Sambrovia verandert van naam en wordt de stad van de 'Ambiens', wat later weer 'Amiens' wordt. Rond het jaar 340 deelt Sint-Maarten, een jonge Romeinse soldaat die in de stad in garnizoen ligt, er zijn mantel met een arme stakker die verkleund is van de kou.

Ve-VIIIe eeuw

Amiens is het slachtoffer van de invasies van de Franken en Noormannen die de stad compleet in puin leggen

XIIe-XIIIe eeuw

De inwoners van Amiens bouwen een van de eerste klokketorens van Frankrijk; deze vormt het symbool van de gemeentelijke vrijheden, die in 1117 in een verdrag geratificeerd worden. De werkzaamheden voor de kathedraal beginnen in 1220. De afmetingen van dit bouwwerk getuigen van de rijkdom van de stad in die periode

XIVe-XVe eeuw

Het slagveld van de Honderdjarige Oorlog bevindt zich zeer dichtbij en Amiens kent een periode van hongersnood en epidemieen

XVIe eeuw

De stad kent opnieuw een periode van welvaart. Nieuwe technieken maken de produktie van wollen stoffen, keperstoffen en satijn mogelijk. Zo wordt de stad weer het bekende textielcentrum van oudsher. Aan het eind van deze eeuw wordt de stad bezet door de Spanjaarden. Uit die periode, meer in het bijzonder het jaar 1597, dateert de citadel aan de noord kant van de stad.

XVIIIe eeuw

De Textielindustrie ontwikkeld zich steeds verder. Fluweelmanufacturen vestigen zich in de stad; deze zijn tot aan de Franse Revolutie van essentieel belang voor de economie van de stad.

XIXe eeuw

Amiens ontvangt veel beroemdheden. In 1802 ondertekent Joseph Bonaparte in Hotel de Ville de Vrede in Amiens. Dit verdrag maakte tijdelijk een einde aan de gevechten tussen Engeland en Frankrijk. Wat Jules Verne betreft: hij treedt in het huwelijk met een inwoonster van Amiens en gaat daar wonen. Hij wordt gemeenteraadslid en schrijft te Amiens het grootste deel van zijn "Uitzonderlijke Reizen"

XXe eeuw

Meer in onze tijd, brengen twee wereldoorlogen grote schade toe aan de stad die vervolgens een lange periode van wederopbouw kent, gevolgd door meer eigentijdse aanpassingen.

geschiedenis amiens kathedraal amiens amiens
Geschiedenis Amiens Kathedraal Amiens Amiens

Meer informatie over Amiens op

OpReisFrankrijk

Musee de Picardie Hotels Amiens Kaart Amiens