Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Abbaye de Fontenay

Kunsttrip Vakantiehuizen Bourgondië

Meer informatie over ... Bourgondië / Franche-Comté

De abdij van Fontenay is gesticht in 1118 door St.-Bernardes van Clairvaux. Het is één van de eerste dochterkloosters van Cîteaux. De meeste gebouwen van deze abdij stammen uit de twaalfde eeuw. De abdij is in overeenstemming met het gedachtegoed van de cisterciënzers. De cisterciënzer orde stelde de regel van Sint Benedictus centraal. Dit had tot gevolg dat armoede en eenzaamheid onderdeel uitmaakten van het leven van deze monniken. Benedictus zijn lijfspreuk was ora et labora, gebed en arbeid. De ascetisch levenswijze van de cisterciënzers vertaalt zich in sobere gebouwen. Architectuur behoorde voor deze orde vooral praktisch te zijn, waarbij schoonheid gezocht werd in onderlinge verhoudingen in plaats van toeters en bellen. Eveneens moesten de kloosters volgens St.-Bernardus zelfvoorzienend zijn.

In de abdij van Fontenay ging het vrij voorspoedig tot de zestiende eeuw. In deze periode begonnen de religieuze oorlogen. Eveneens werd de abt niet meer benoemd door de monniken, maar door de koning. Geldelijk gewin werd hierdoor belangrijk en het gedachtegoed van Benedictus werd opzij geschoven. Een neergaand proces was toen ingezet. Ten tijde van Franse Revolutie woonden er nog maar twaalf monniken terwijl in de hoogtijdagen er meer dan 200 monniken verbleven.
In 1906 kocht Raymond de Montgolfierde de voormalige abdij van de staat. Hij begon aan een restauratieproject. In 1981 is de abdij op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst.

Het voormalige klooster bevindt zich op een afgelegen plaats, in een vallei temidden van een zeer bosrijke omgeving. Een nabij gelegen rivier zorgde voor energiewinning en water.