Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Chambord

Kunsttrip vakantiehuizen Loire

Informatie over de omgeving Chambord: Zie OpReisFrankrijk.nl Centre

Het bijzonder imposante kasteel van Chambord is gebouwd in opdracht van Frans I. Het kasteel telt maar liefs 440 kamers en 365 schoorstenen. Het is het grootste Loire-kasteel en een schoolvoorbeeld van de Franse renaissancestijl. Aanvankelijk stond op deze locatie een jachtslot, maar dat werd in 1519 afgebroken om plaats te maken voor dit schitterende gebouw. De bouw was niet volledig afgerond op het moment dat Frans I stierf. Vele eeuwen vonden er bouwactiviteiten plaats maar de belangrijkste en gezichtsbepalende onderdelen stammen uit zijn regeringsperiode. De Donjon, de koningsvleugel aan de oostkant en de westgalerij zijn in deze periode gebouwd. Het ontwerp dat deze vorst verkoos is vermoedelijk van de Italiaanse architect Domenico da Cortona.

Frans I spaarde kosten nog moeite voor het verwezenlijken van dit unieke kasteel. Hij hield bijzonder veel van architectuur en was sterk onder de indruk van de bouw- en beeldhouwkunst in Italië. Frans I trok Leonardo Da Vinci en andere architecten en kunstenaars uit Italië aan. Da Vinci bood hij woonruimte aan in het nabijgelegen Amboise. Waarschijnlijk heeft Da Vinci de eerste ontwerpen voor Chambord getekend of is hij als adviseur betrokken geweest bij het ontstaan van dit bouwwerk. Het idee om de Loire langs het kasteel te leiden wordt ook aan hem toegeschreven. In plaats van de Loire is echter de dichterbij gelegen Cossen verlegd. Da Vinci stierf in 1519, vier maanden nadat de bouw was aangevangen.

Toen Frans I in 1547 stierf ging Hendrik II verder met de bouw in een langzamer tempo. Op een gegeven moment verloren de koningen interesse in dit kasteel. Lodewijk de XIV besluit echter het kasteel te voltooien. Hij stelt Jules Hardouien-Mansart en François d’Orbay daarvoor aan. Zij leiden de restauratie en bouwen de westvleugel, de kapel, en de vleugels van de dienstgebouwen af. Het kasteel is echter nooit volledig voltooid