Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek Maastricht

De bouw aan deze basiliek startte rond het jaar 1000. De monumentale Westbouw vormt het oudste gedeelte van deze kerk. De vormgeving is typerend voor een vroeg-romaanse westbouw. Kenmerkend is het sobere uiterlijk dat iets weg heeft van een vesting. De relatief kleine ronde vensters versterken dit effect. De bovenste verdieping wijkt duidelijk af in stijl. Deze is rond 1200 toegevoegd samen met de torens. Nadat de westbouw was voltooid ving de bouw aan van het schip en het transept. De oostelijk gelegen crypte dateer uit de elfde eeuw.

Exterieur met zicht op koor

Het koor uit de twaalfde eeuw toont eveneens Duitse invloed . Als je de kerk vergelijkt met de Romaanse kerken in bijvoorbeeld Keulen (zie Keulen) kun je meerdere overeenkomsten zien. De vormgeving van decoratieve architecturale elementen rond de vensters is gelijkaardig. Het interieur van het koor is zeer elegant. De absis is voorzien van twee boven elkaar geplaatste gaanderijen.

exterieur met zicht op westwerk

Het interieur van deze kerk is opvallend donker. Er zijn o.a. prachtig bewerkte kapitelen te zien. Sommige kapitelen in de crypte bestaan echter uit enkel een kubusvorm. Deze zijn waarschijnlijk afkomstig uit een ouder gebouw. Rijk bewerkte kapitelen zijn kenmerkend voor de romaanse bouwkunst, maar bij aanvang van deze periode waren ze nog sober.In een zijkapel is het beeld 'Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee opgesteld'.

Kaart Maastricht