Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Bonnefantenmuseum Maastricht

Het museum is ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi. Het is een origineel bouwwerk wat bijzonder geschikt is voor zijn functie als expositieruimte. Het is opgetrokken uit natuurlijke materialen en wordt gedomineerd door een metalen koepeltoren die het gebouw voorziet van een uniek karakter. De collectie omvat zowel oude kunst als moderne kunst. De moderne kunst is internationaal georiënteerd terwijl de oude kunst hoofdzakelijk bestaat uit werk uit de Nederlanden.

Carlo Crivelli - Maria Magdalene, circa 1480-1490

De middeleeuwse kunst is goed vertegenwoordigd. Er is uit dit tijdsbestek een verzameling beelden te zien, waaronder werk van de Maastrichtse Jan Steffeswert (1470-1525). Ook zijn er schilderijen van Cranach de Jonge (1515-1586) en Pieter Breugel de Jonge (1565-1638) aanwezig.

Onder de moderne kunst zijn de Arte Povera en de Minimal Art goed vertegenwoordigd. De arte povera is een Italiaanse stroming die ontstond aan het eind van de jaren zestig. Letterlijk vertaald betekend het arme kunst. Er wordt vaak gebruik gemaakt van simpele materialen zoals takken en zand die vaak op een eenvoudige manier aan elkaar gerelateerd worden. Deze stroming heeft bijgedragen tot nieuwe ontwikkelingen en ideeën over beeldende kunst. De minimal art is eveneens een vernieuwende stroming uit de jaren zestig. Zij is van Amerikaanse origine en wou de beeldhouwkunst terugbrengen tot zijn meest elementaire vorm. Soll Le Witt is een bekende kunstenaar die gerelateerd wordt aan deze stroming en wiens werk in dit museum vertegenwoordigd is. Andere bekende kunstenaars wiens werk aanwezig is zijn o.a. Luciano Fabro, Bruce Naumann, Richard Serra en Luc Tuymans.Er is ook aandacht voor hedendaagse ontwikkelingen

In het Bonnefante museum is veel religieuze kunst te zien

Kaart Maastricht