Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Jubelparkmuseum (Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis)

Het Jubelparkmuseum biedt onderdak aan een grote diversiteit boeiende collecties. Het museum is een aanrader voor zowel liefhebbers van geschiedenis, archeologie, oude kunst, volkenkunde als toegepaste kunst. Zowel door de kwaliteit als de kwantiteit is de collectie overweldigend. Het museum is onderverdeeld in vier afdelingen; de oudheid, niet-Europese beschavingen, nationale archeologie en Europese sierkunsten. Voor veel bezoekers zal de Oudheidkundige afdeling het absolute hoogtepunt vormen.

De oudheidkundige verzameling uit het Nabije Oosten kan verder onderverdeeld worden in Assyrië, Anatolië, Babylonië, Fenecië, Iran, Palestina, Cypres, Syrië en Mesopotanië. Tot de geëxposeerde voorwerpen behoren reliëfs, aardewerk, juwelen, mozaïeken en kleine beeldjes. Het Nabije Oosten is de voedingsbodem van de antieke beschaving geweest. De Egyptische oudheid komt tot leven dankzij enkele indrukwekkende museumstukken waaronder een mastaba, beelden, stèles, reliëfs, sarcofagen, schilderkunst en aardwerk. Het bas-reliëf van koningin Teje behoort tot de topstukken. De Egyptische museumobjecten dateren van het Paleolithicum tot en met de periode dat de Grieks en de Romeinse cultuur zeer invloedrijk werden. De klassieke oudheid is in beeld gebracht met zowel Griekse als Romeinse bezienswaardigheden. Een groot Romeins mozaïek met jachttafereel behoort tot de hoogtepunten. De verzameling Griekse vazen en Romeinse marmeren bustes zijn eveneens indrukwekkend. Byzantijnse kunst en andere Christelijke kunst uit het oosten worden eveneens tot de oudheid gerekend.

Het Jubelparkmuseum is gevestigd in een neoclassicistisch gebouw

De afdeling niet-Europese beschavingen kan onderverdeeld worden in Islam, Polynesië en Micronesië, Azië en Amerika. Een kolossale stenen beeld afkomstig van het Paaseiland behoort tot de hoogtepunten. Amerika is met kunstproducten van verschillende Indianenstammen gerepresenteerd, waaronder de Maya’s, Inca’s en Azteken. De afdeling Nationale Archeologie is onderverdeeld in prehistorie, de Gallo-Romeinse periode en de Merovingische periode.

Tot slot de zeer diverse afdeling Europese sierkunsten. Zowel Maaslandse edelsmeedkunst uit de elfde en de twaalfde eeuw als wooncultuur, textiel en rijtuigen maken er onderdeel van. Er zijn onder meer glasramen, keramiek, retabels, wandtapijten en sculpturen te aanschouwen. De vitrines waarin art nouveau voorwerpen zijn opgesteld zijn ontworpen door Victor Horta als winkelinterieur voor de juwelierszaak Wolvers

Meer foto's Brussel
Kaart Brussel